Veckan med Vickan – varje söndag

Veckan med Vickan – varje söndag

En helg i rosa

Senaste inläggenPosted by Victoria Lagercrantz Sun, October 09, 2011 11:02:39

I går var jag moderator (samtalsledare) för en paneldiskussion om bröstcancer i Ringens köpcentrum på Södermalm. Var nionde (!) kvinna i Sverige får bröstcancer. För att inte dö i denna vanliga sjukdom är det allra, allra viktigaste att regelbundet kontrollera sina bröst. Kläm och kom när mammografin kallar.

Att vi är många som inte gör det, säger en del om hur mänskligt det är att sätta upp skygglappar – och detta pratade vi om, bland annat.

Fyra författare – som signerade och sålde böcker till förmån för Bröstcancerfonden – samt tre kvinnor som haft/har bröstcancer – däribland Anna Pehrsson som varje dag berättar om hur det är att leva med obotlig bröstcancer, läs henne! – satt i panelen.

Författaren Louise Boije af Gennäs krävde direktrapport när man går på mammografi, vilket går att fixa, men det kostar. Hon menar att ångesten många känner när man måste vänta i två-tre veckor på resultatet – som kommer på posten – är en orsak till att kvinnor inte gör mammografi.

”Skulle män finna sig i att kolla om de har cancer i snoppen, och sen vänta i två-tre veckor på beskedet? Aldrig”, sa Louise Boije af Gennäs.


En annan kallelse jag aldrig mer ska strunta i är den till den gynekologiska cellprovtagningen.

I dag kan ni läsa min artikel i Expressens söndagsmagasin om Åsa Milivojevic, 33, som fick livmoderhalscancer. Men tack vare att cancern upptäcktes så tidigt och slumpen – att hon fick komma till just läkaren Pär Persson – har hon inte bara blivit frisk, utan dessutom fött ett barn efter det att tumören opererats bort.

Pär Persson, överläkare och tumörkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, skulle just gå på semester när Åsa fick en tid hos honom i juli 2008. Pär hade varit på en konferens i USA och råkat sitta intill en expert på en ny kirurgisk metod där man opererar bort cancern men behåller livmodern. Pär hade aldrig provat metoden, men han hade studerat den avhandling konferenskompisen gav honom. Nu sa han till Åsa och hennes man att om de ville skulle han försöka. Paret sa ja – och ja, Åsa fick behålla sin livmoder. Och i dag finns lilla Alicia som jag träffat tillsammans med fotografen Cornelia Nordström.

Läs om Åsa och Alicia i Expressens bilaga i dag.


Recyclar här mitt möte med Nobelpristagaren Tomas Tranströmer: Läs paret Tranströmers berättelse om hur det gick till när han fick sin stroke. ”Det dröjde tjugo minuter innan ambulansen kom”, berättar hustrun Monica.