Veckan med Vickan – varje söndag

Veckan med Vickan – varje söndag

Hemmafrun är död, länge leve ordningskonsulten

Senaste inläggenPosted by Victoria Lagercrantz Sun, November 06, 2011 12:24:43

Författaren Märta Tikkanen har uttryckt det så bra: Antingen är man en som ställer skorna prydligt i rad på rätt plats från början (som hennes pappa och lillasyster) – eller också är man en som ständigt får rada, plocka och rätta till (som Märta och hennes mamma) om man vill ha ordning i hallen.

Jag och min man tillhör definitivt den senare sorten. Köket ser ut som efter en efterfest så fort någon av oss tillverkat en macka.

Men det finns hjälp; det finns alltid hjälp när man inte klarar sin vardag. I dagens Expressen Söndag har jag intervjuat två ordningskonsulter: en ny yrkesgrupp som uppstått i USA (organizers), spridit sig till Europa och nu står och knackar på dörrarna till våra hem som rattas av heltidsjobbare besatta av snygga ytor men med noll koll på funktion.


Om städhjälpen är hemmets akutsköterskor är ordningskonsulterna dess kirurger som öppnar rum, garderober, skåp; de rensar ut och sorterar, organiserar om och skapar en frisk struktur så att tingen kan röra sig i ett naturligt flöde. Och landa på sina logiska platser.

Och efter operationen är det så att säga lättare att sköta hemmets hälsa.


Ordningskonsulten Sara Johansson uppmanar oss att placera ut rymliga vad-som-helst-korgar, gärna en i varje rum.

Hon förklarar:

– Där kan du ösa ner mynt, kvitton, solglasögon eller vad det kan vara. Sortera innehållet när du får tid. Man kan inte ständigt springa med gemet i ena handen och snodden i den andra och fästa ihop och lägga på rätt plats. Det är orealistiskt. Men bättre att slänga grejen i vad-som-helst-korgen än var som helst.


Ordningskonsulten Nina Strandberg säger åt oss att skapa stationer för en viss kategori prylar som man inte hinner sortera på en gång. Som ”poststationen”.

Det är när vi sprider saker – ett kuvert på fönsterbrädan i köket, ett annat på byrån i sovrummet, ett tredje läggs högst på ett skåp för att det är så viktigt – som saker kommer bort; ett kuvert blåser bakom bokhyllan, ett annat åker med soporna.

– Bestäm gärna en särskild dag då du går igenom stationen, så slipper du känna stress när du ser högen, tipsar Nina Strandberg. Tänk ”plats” och ”plan”. När posten kommer har du en plats för den, lägg den där! Och en plan: till exempel torsdagskvällar. Gå igenom posten då!


Ett annat vanligt problem, förklarar ordningskonsulterna, är att vi känner en överdriven ångest inför att attackera ett översvämmat skrivbord, eller en rörig garderob – som om det bodde ett monster därinne.

Men när man tar tag i helveteskaoset går det snabbt, lovar de. Och så här ska man göra:

1. Skaffa stora kassar/lådor att sortera i.

2. Rensa ut allt.

3. Sortera i fyra kassor/lådor:

a. spara

b. släng

c. sälj

d. ge bort

4. Ställ tillbaka, placera – men bara grejer du verkligen behöver! Det du ska använda oftast ska vara lättast att nå.


Ordningskonsulterna lär oss hemmets ABC ungefär som man lär en hund att sitta, eller fånga en boll. Plats. Plan. Spara, släng, ge bort.


Jag läser – för kontrastens skull – en liten stridsskrift från 1956: Boken Rent och fläckfritt (AB Lindqvists förlag) av Gun Jörge där hemmafrun träder fram som en 50-talets Lisbeth Salander: En tekniksmart superhjälte, vass och vig, en strateg och kemist som klättrar, mixtrar med syror och går loss på ”pälsverk” på följande vis:

”Lägg det på ett bord, slå med en piskkäpp, skaka lätt och spruta på med DDT.”

Gångjärn och lås ska man slipa rosten av, därpå gnida dem rena med fotogen och slutligen stryka på en pasta man blandat: 10 gram grafit och 50 gram vaselin.

Bordsknivar som faller i sär – skaftet åt ena hållet och bladet åt det andra – kittar husmor ihop på en kvart: Man smälter lika delar hartspulver och svavel i en lödskopa vid mycket hög temperatur; massan hälls i det renskrapade skaftet och knivbladet värmer man och sticker i skaftet.

Tuggummifläckar behandlas med terpentin, och därefter med koltetraklorid.


Och pudervippan, trollspöt som är själva sinnebilden för den piffiga 50-talskvinnan i vippande kjol som putsar och blankar?

Jo, den ska läggas i eter, så blir den som ny.

Eter är ”mycket eldfarligt”, ångan är ”högexplosiv”, påpekas i förbifarten.